LÁTNIVALÓK

Magyarország egyik legszebb városai közé tartozik Pécs.

Itt áttekinthet néhány úticélt a városban, amit az idelátogatónak érdemes felkeresnie. A pécsi látnivalók nagy része közvetlen a belvárosban található, ezek gyalogosan is könnyen megközelíthetőek. A Tettye, Havi-hegy, Zsolnay-negyed hármas még a városhatáron belül van, míg a Tv-toronyhoz egészen a Misina – tetőig kell autóznunk. Sokan sokféleképpen nevezik a várost, „Balkán kapuja”, „Mediterrán város” …, ami biztos, hogy sokféle nép él vagy élt a városban és mind-mind itt hagyta számunkra az emlékeit. Kezdve a rómaiaktól, a törökökön át a horvátokig. 1800-as évek közepe óta itt készülnek a világhírű Zsolnay porcelánok, 2000-ben az UNESCO beválogatta a belváros alatti ókeresztény sírkamrákat a világörökségek listájára.

Íme egy kis csokor látnivaló, mire a pécsiek büszkék lehetnek:

1.Széchenyi-tér és a Gázi Kászim pasa dzsámija: A város főtere és annak központi látványossága a török korból ránk maradt dzsámi. 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban EKF) programsorozatra teljesen átépített tér belváros szíve, innen indulhatunk az alábbi nevezetességek felkeresésére!

2.Lakatfal: A Janus Pannonius utcában találjuk a Szerelmesek lakatjait. A mendemonda szerint 1971 óta gyűlnek itt a lakatok. A legelső kerítés annyira betelt, hogy a mellette lévő másikra is elkezdték felrakni a lakatokat. Majd 2010-ben az elsőt átépítetek, ami után 2013-ra ujabb ezuttal különálló szoborként funkcionálót hoztak létre a Sétatér sarkában. Óda még fér bőven

3.Székesegyház: Pontosabban Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, de nevezik vártemplomnak, vagy bazilikának is. A neoromán stílusban épült székesegyház 1990-ben II. János Pál pápa látogatásakor „basilica minor” rangot kapott (hazánkban 17 ilyen templom található). Az előtte elterülő tér koncertek, vásárok kedvelt helyszíne.

  • 4.Cella Septichora: A 2000 óta világörökségi védettséget élvező Ókeresztény sírkamrák bemutatóhelye. A látogató központon kívül az Ókeresztény Mauzóleum tekinthető még meg a Szent István tér sarkában, valamint az Apáca utcai síremlékek. Pontosabb információ a honlapjukon.

5.Barbakán és a Nyugati várfalsétány:Az Esze Tamás utca és a Szent István tér felől is megközelíthető területet kilátása és hangulata végett érdemes felkeresni. A várfal tetejéről alattunk terül el a város és felettünk a Mecsekoldal. A kert hűs fái alatti padokon pihenhetünk vagy akár piknikezhetünk is. A belvárost körülölelő várfal egyetlen megmaradt bástyája is megér egy rövid sétát. A tetejére felkapaszkodva ugyancsak szép a város!

6.Kálvária-domb: A belvárostól északra elterülő dombon található Kálvária csak bizonyos napokon látogatható, de ennek ellenére érdemes más napokon is felkeresni. Az igazán hangulatos sétány és a Nyolc Boldogság kilátóterasz miatt.

7.Zsolnay Kulturális Negyed: A 2010-es EKF projekt legnagyobb volumenű beruházása volt. A ma is termelő Zsolnay porcelán manufaktúra gyárépületei lettek átalakítva koncert termekké, múzeumokká, bábszínházzá … Minden évben fesztiválok várják az ide látogatókat! Infók a  www.zsolnaynegyed.hu/ weboldalon.

8.Tettye tér: Különös mikroklímájú hely rengeteg látnivalóval. Pintérkert, Tettyei mésztufa barlang, romok, kilátók … Gyerekeknek játszótér, felnőtteknek Tűke borház, Tettye étterem, Semiramis kávézó!

9.Havihegyi sétány: Az EKF évére megújuló és az autós forgalom elől elzárt gyalogos sétány! A fehérre meszelt Havihegyi kápolna szinte az egész városból jól látható. Alattunk a város, távolban a Villányi-hegység, de szép időben még a horvátországi Papuk-hegység is látszódik innen.

10.Tv-torony: Hazánk legmagasabb épülete! 197 méter magas a Misina-tetőn magasodó adótorony. A 72 méter magas étterem felett 80 méter magasságban van a kilátó szintje! Lélegzetelállító panoráma van innen, tiszta időben egész Dél-Dunántúl belátható!